Sunday, February 15, 2009

Uunit

Talomme lämpiää pääosin puulla. Joka huoneessa on uuni, ja niitä lämmitetään joka päivä.



Makuuhuoneen uunin kanssa oli ollut ongelmia jo ennen meitä, mutta nykyään se toimii kuin unelma. Luulen, että tämä maalataan joskus valkoiseksi.



Olohuoneessakin on ilmeisesti joskus ollut pönttöuuni, mahdollisesti huonokuntoinenkin. Entinen omistaja oli rakentanut tilalle tämän. Se polttaa puut nopeasti, mutta ei pärjää pönttöuuneille lämmön pitämisessä.



Ruokailuhuoneen uuni on toiminut alusta asti hyvin. Muistan, kun pidimme siinä ensimmäisen kerran tulia maaliskuussa pian kaksi vuotta sitten. Ikkunat olivat huurussa, talo oli ollut pitkään kylmillään. Esikoinen nukkui vaunuissa.

En ole koskaan ollut mikään hyvä tulien sytyttäjä, mutta täällä sitä nyt pelataan kolmen uunin ja lisäksi puuhellan kanssa joka päivä. Sytyttämistä haastellisempaa on muistaa kouhia ja olla varma siitä, milloin pellin voi laittaa kiinni. Sähköpatterit menevät päälle, kun lämpötila laskee alas.

Tänään mies on töissä, ja yöksi on luvattu pakkasta. Olohuoneen mittari näyttää 24. (!) Lämpöä riittää vielä huomiselle päivällekin.

Pian alkaa polttopuiden kaataminen. Kesällä niitä pilkotaan. Kun kevätlämpimät koittavat ja uuninluukut pysyvät kiinni, pidämme laidunkauden avajaiset.

6 comments:

kotiäiti said...

Ihania nuo pönttöuunit!tuollaisista minäkin haaveilen.. :)

Marja said...

Kauniita pönttöuuneja! Olen aina tykännyt. Niissä on sitä jotain!

Maija said...

Kiitokset teille. Pönttöuunit on ihan parhaita, sekä esteettisesti että toimivuuden kannalta. Ehkä sitten joskus sadan vuoden päästä kun ei ole enää mitään muuta tekemistä ja rahaa on, vaihdamme harmaakiviuunin pönttikseen.

leena said...

Pönttöuunit ovat ihania.

Meilläkin puulämmitys, paitsi yläkerrassa on sähköpatterit. Sinnekin saisi kamiinan tai vastaavan, mutta se on niitä tulevaisuuden juttuja.

Aika harvoin meillä talvella on yli 20 astetta. Kyläillessä kerrostaloissa tulee aina kamalan kuuma...

Maija said...

Leena, hyvä kuulla että muutkin puiden kanssa pelaa. Meillä kyllä lämmitetään aika ronskisti, illalla on aina tosi lämmin. Tosin se viilenee sitten. Vielä olisi varaa laskea lukemia.

Maija said...

Leena, hyvä kuulla että muutkin puiden kanssa pelaa. Meillä kyllä lämmitetään aika ronskisti, illalla on aina tosi lämmin. Tosin se viilenee sitten. Vielä olisi varaa laskea lukemia.